Spring naar inhoud

Aankoop vakantiekamp.

SCIWe wensen een draaiend vakantiekamp met gites en restaurant aan te kopen in de bourgogne streek. Het onroerend goed is nu ondergebracht in een SCI. Dit onroerend goed bestaat uit een weide van 20 hectare, een bebouwbare oppervlakte van 8 hectare met daarop 4 chalets die verhuurt worden als gites, de privéwoning en een restaurant met een licence IV.

Daarenboven hebben de huidige eigenaars een SARL als bedrijfsvorm die huurt van de SCI... hoe dat precies in mekaar steekt blijft een beetje een raadsel...Wij hebben de indruk dat de huidige eigenaars zelf niet echt goed op de hoogte zijn van hoe het één en ander in elkaar steekt. Immers, ze zijn recent in Nevers bij de impots inlichtingen gaan nemen ivm hun verkoop en nu blijkt (uiteraard) dat ze bij de verkoop van hun SCI, een ferme taxe sur plus valeur mogen betalen. Daarop hebben ze dus besloten hun SCI te behouden (er een slapende vennootschap van te maken) waarbij wij alleen het naakte onroerend goed kopen. Kan dit zonder meer? Of zonder verdere verrassingen?

Wat dienen wij dan verder te doen om dit draaiende vakantiekamp verder uit te baten? Voor zover ik hier al gelezen heb is een SCI geen echte noodzaak meer.

Wat betreft de licence IV, deze staat op naam van de SARL. Indien wij de SARL niet wensen over te nemen, wat gezien de kleine omzet van €81500,- ons ook niet echt nodig lijkt, kan de licence op onze naam komen of gaat dat niet zomaar?

Wij zouden eerder verder werken in het regime van entrepreneur, maar het welke moeten we nog uitmaken…Wat zou U aanbevelen volgens onze bedoeling : uitbaten gites, en het restaurant enkel voor de gasten van de gites?


3 gedachten over “Aankoop vakantiekamp.

 1. Wim van Teeffelen

  Het eigendom in een SCI en de exploitatie in een SARL is een volstrekt normale opzet voor een vakantiepark. Niks mis mee. Je kunt veilig het 'blote' onroerend goed kopen uit de SCI (laat wel het koopcontract nakijken door iemand dier er verstand van heeft!!) Daar tussenin zit een bail commercial (een formeel commercieel huurcontract) omdat de SCI formeel niet mag exploiteren en de SARL een formeel vestigingsadres (siège) nodig heeft. Als eigendom en exploitatie in één hand zijn is zo'n bail commercial natuurlijk een beetje een farce; een huurcontract tussen jou en jezelf. Toch is hij nodig.

  De SCI in standhouden is een mogelijkheid, maar vroeger of later komt de man met de hamer toch lang (lees: de belastingontvanger met een aanslag taxe sur la plus value of anders wel de vennootschapsbelasting (een akelige 33% in Frankrijk...). Maar dat is jullie probleem niet, wat de verkoper met zijn SCI doet. Een SCI is ook zinloos tenzij je met vrienden of meerdere familieleden of met een private investeerder het onroerend goed koopt.

  Uitgaande van simpele aankoop in privé is nog steeds een exploitatiebedrijf nodig als je een commerciële verhuurder bent. Dat laatste is het geval als de bruto verhuuromzet hoger is dan €23.000/jaar EN die bruto omzet hoger is dan 50% van je totale belastbare inkomen. Alleen als niet-professionele verhuurder kun je het redden zonder inschrijving van een exploitatiebedrijf. Als een bedrijfsinschrijving noodzakelijk is kun je kiezen voor een micro-entreprise, voor een entreprise individuelle of voor een vennootschap, bv een SARL (niet voor auto-entrepreneur).

  Ik adviseer om NOOIT de aandelen van deze SARL te kopen, maar het geheel van bedrijfsactiviteiten (aangeduid door 'fonds de commerce') uit deze SARL. Daarmee koop je alleen wat is beschreven, en in de regel zit de Licence IV daarbij, tenzij de verkoper hem natuurlijk niet wil verkopen. De omzet van €81.500 ziet er verdacht uit: net onder de grens om buiten de TVA te blijven (en verkeerde boekhouding voor de restaurantomzet) ...er zou zomaar zwarte omzet in kunnen zitten. Kijk daarmee uit!

  Wim

  1. Mitchello

   Beste Wim, bedankt voor je reactie. Hun boekhouder stelt ons nu de volgende constructie voor:

   Le schéma d’acquisition de l’ensemble immobilier et de l’activité commerciale pourrait être le suivant :
   1)Immobilier :
   Acquisition des parts de la SCI Champ du radis 12 500 euros
   Remboursement des comptes courants Mr et Mme Aarsen 167 500 euros Total 180 000 euros

   Les droits d’enregistrement sur la cession de parts est de 5% (12 500 x 5% = 625 euros)
   Je ne connais pas le montant des honoraires d’un juriste pour établir les actes mais je ne pense pas que ce soit supérieur à 2500 euros.
   Le coût serait donc bien moins élevé que l’achat des immeubles (frais de notaire 7 à 8% de 180 000 euros)plus éventuellement frais de constitution d’une nouvelle SCI).

   2 ) Activité commerciale

   Acquisition des parts sociales (Du SARL) 45 000 euros
   Remboursement du compte courant AARSEN 5 000 euros Total 50 000 euros

   Even ter verduidelijking : Champ radis is het gehele vakantiekamp inclusief grond en gebouwen;
   en AARSEN is de naam van de huidige eigenaars.
   Voor zover ik hieruit begrijp worden de zaken geregeld via een advocaat ipv een notaris...vreemd
   In c lijkt deze constructie financieel interessant, maar is dat ook zo?
   Is dit te vertrouwen, solide voor ons, of is dit een risico.
   Eigenlijk willen wij het, zoals jij het reeds meermaals stelde zo simpel mogelijk houden.
   Geen SCI, en voor het commerciële gedeelte een micro-entreprise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *