Spring naar inhoud

De juiste bedrijfsvorm voor een chambres d’hôtes

Met grote regelmaat assisteren we Nederlanders die een chambres d’hôtes beginnen of overnemen in Frankrijk; in de loop van de jaren hebben we al ruim honderd (letterlijk!) chambres d’hôtes begeleid. Eerst stellen we vast of de klant beter af is met een exploitatiebedrijf of met belastingaangifte als bijverdienste ( ik zal over deze keuze eens een afzonderlijk stukkie schrijven). En in het eerste geval komt dan onvermijdelijk de vraag: ‘welke bedrijfsvorm dan?’

Er bestaan 22 verschillende bedrijfsvormen in Frankrijk. Voor kleine toeristische bedrijven (lees: minder dan €240.000/jaar aan omzet en minder dan 5 personeelsleden) komen er een vijftal in aanmerking: de micro-entreprise (ME), de entreprise individuelle (EI), de EIRL, de SARL en de EURL. Onder hele bijzondere omstandigheden (en dat zijn echt grote uitzonderingen) zouden ook nog de SNC, de SAS en de SASU in aanmerking kunnen komen. Vrees niet: ik ga ze hier niet allemaal bespreken! Wat ik overigens niet opnoem is de auto-entrepreneur: die bedrijfsvorm is sinds eind 2015 niet meer toegestaan voor kleine toeristische bedrijven....

bedrijfsvormDe vijf genoemde bedrijfsvormen hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen en de keuze hangt af van de precieze bedrijfsactiviteiten, de ambitie van de ondernemer, de omzet, de risicobereidheid van de ondernemer en nog een paar andere overwegingen. In dit artikel wil ik het specifiek hebben over de exploitatie van chambres d’hôtes, eventueel aangevuld met een incidentele cursus, het aanbieden van table d’hôte en de verkoop van drankjes aan de gasten. Er mogen niet meer dan 5 gastenkamers worden aangeboden en de gemiddelde omzet in Frankrijk per kamer per jaar is net onder de €5000. Dus minder dan €25.000 bij 5 kamers. Dat is gebaseerd op de gemiddelde prijs van €65 per kamer per nacht. Met een gemiddelde omzet van table d’hôte tussen €10.000 en €15.000 per jaar en maximaal €5000 per jaar aan verkoop van drankjes en andere diensten komt een goed draaiende chambres d’hôtes met 5 kamers op zo’n €40.000/jaar aan omzet, maximaal. Zelfs hele luxe chambres d’hôtes met een dubbele kamerprijs blijven in de regel ver onder de magische grens van €82.200/jaar aan omzet.

Deze ‘magische grens’ hoort bij de bedrijfsvorm ‘micro-entreprise’. Een chambres d’hôtes-exploitant kan alleen maar kiezen voor de ME als zijn omzet onder die grens blijft, maar nagenoeg alle chambres d’hôtes blijven daar dus onder. Dan krijgt hij ook alle voordelen van de ME: hij blijft geheel buiten de BTW, hij betaalt ongeveer 15% van zijn omzet aan sociale lasten en belastingen en is dan verder overal vanaf. Daarvoor krijgt hij het volledige sociale vangnet inclusief ziektekostenverzekering en arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ondernemers in Frankrijk. Verder hoeft hij slechts een zeer rudimentaire boekhouding bij te houden (dus geen accountant, geen jaaraangifte, geen balans en winst/verlies-rekening). Hij hoeft slechts  één keer per kwartaal een chequeje voor die 15% te sturen naar de overheid en klaar is Kees. En een kwartaal geen omzet? Dan een kwartaal geen afdracht, terwijl de ziektekostenverzekering gewoon doorloopt! Te mooi om waar te zijn? Nee, de ME is de perfecte bedrijfsvorm voor nagenoeg alle chambres d’hôtes. Het heeft dan ook geen zin om de andere vier bedrijfsvormen hier verder te beschrijven. Die komen alleen in aanmerking als de chambres d’hôtes wordt gecombineerd met een (mini)camping, gîtesverhuur, de exploitatie van een salle de fête, veel meer cursussen dan incidenteel, etc.

Nou is er in kringen van fora voor Nederlanders in Frankrijk een bekende en zeer vocale persoon, laten we hem meneer A.A. noemen, die een jaar of tien geleden ervoor heeft gekozen om zijn chambres d’hôtes onder te brengen in een SARL. Toen ik hem erop wees dat dat niet zo’n snuggere keuze was, heeft hij mij publiekelijk verketterd en is daarmee tot op de dag van vandaag doorgaan. Onlangs heeft meneer A.A. zijn chambres d’hôtes, naar eigen zeggen, gesloten en hij probeert nu het pand te verkopen. Hopelijk komt hij nu tot inzicht. Bij de exploitatie middels een SARL moet er eerst een SARL worden opgericht (gemiddeld zo’n €1500 aan kosten) en jaar op jaar moeten BTW-aangiftes worden gedaan, een balans gedeponeerd en formeel belastingaangifte worden gedaan. Een gemiddelde accountant vraagt daar al snel €1500/jaar voor en de opheffing van de SARL kost ook al snel €1000, nog los van de winstbelasting die de Franse overheid hanteert bij opheffing met een minimum van €500 en oplopend tot een akelige 33% van de balanswaarde! Dus ten opzichte van de ME heeft een SARL over een periode van 10 jaar al minimaal €18.000 aan extra kosten, zonder dat de omzet één cent hoger is. De omzet van een chambres d’hôtes is immers niet-afhankelijk van de gekozen bedrijfsvorm. Ja maar, werpt meneer A.A. dan altijd tegen: ik kan heel veel meer kosten aftrekken!  Iemand die dat argument gebruikt heeft weinig begrepen van het ondernemerschap. Dat gaat namelijk helemaal niet over de kosten, het gaat om wat er onder aan de streep overblijft. Laat ik dat illustreren met een voorbeeld: Je gaat naar een merkdealer en je ziet daar het model tweedehands auto staan wat je graag wil hebben. De dealer vraagt er een choquerend hoog bedrag voor: €10.000, maar, zegt hij: we geven je een inruilprijs op je huidige auto van maar liefst €5000. Dat is inderdaad een waanzinnig hoge inruilprijs voor dat barrel. Dat krijg je nergens anders, zegt de gladde verkoper nog. Dat klopt, bij de vakgarage op de hoek wil de eigenaar, nadat hij met afgrijzen een rondje heeft gelopen rond je afgeragde wrak, er hooguit €1000 voor geven. En geen cent meer. Maar deze vakgarage heeft zo’n zelfde model staan dat je bij de merkgarage hebt gezien, maar dan voor €5000. Je accepteert dus de magere inruilprijs en rijdt weg na achterlating van €4000. Wat je bij de merkgarage €5000 zou hebben gekost. Zo ook bij een kleine onderneming: als je enorme hoge kosten moet maken om veel af te kunnen trekken, ben je lang niet altijd beter uit dan als je weinig kunt aftrekken bij veel lagere kosten. Klein rekenvoorbeeld:

Exploitatie in ME: 10 jaar, omzet €40.000/jaar: totale omzet €400.000. Bedrijfskosten: €25.000 per jaar dus €250.000 in 10 jaar. Afdracht: 15% van de omzet. Dan blijft onder aan de streep over: €400.000-€250.000-(15% van €400.000) = €90.000 in 10 jaar.

Exploitatie in SARL: 10 jaar, omzet €40.000/jaar: totale omzet €400.000. Aftrekbare bedrijfskosten: €30.000 per jaar dus €300.000 in 10 jaar Afdracht: 15% van de winst met een minimum van €4000/jaar. Winst is €10.000, dus afdracht is €4000/jaar, blijft onder aan de streep over: €400.000-€300.000-€40.000= €60.000 in 10 jaar.

Deze berekening kan met andere cijfers opnieuw gemaakt worden, maar steeds met hetzelfde resultaat zolang de omzet beneden de €82.200/jaar blijft: de ME komt altijd als beste bedrijfsvorm uit de bus voor een chambres d’hôtes exploitatiebedrijf. Maar ik herhaal: indien chambres d’hôtes slechts één van de bedrijfsactiviteiten is, dan kunnen andere bedrijfsvormen meer geschikt zijn. Indien de koper van het domein van meneer A.A. daar de chambres d’hôtes wil herstarten, dan hoop ik maar dat hij dit forum vindt en niet naar de praatjes zal luisteren van A.A. Want dat zijn wel hele dure praatjes!

Wim van Teeffelen
www.ondernemen-frankrijk.nl


10 gedachten over “De juiste bedrijfsvorm voor een chambres d’hôtes

 1. Ruud van lierop

  Beste Wim,

  Wellicht is deze vraag al eerder gesteld. Wat is de geschikte bedrijfsvorm indien we een Chambres d'hôtes met 5 kamers exploiteren, waarbij tezamen met het bijbehorende restaurant en enkele cursusarrangementen de omzet stijgt tot maximaal € 125.000 per jaar?

  Hoop dat u de tijd wilt nemen om mijn vraag te beantwoorden. Alvast dank.

  Ik meld me ook aan bij de e-maillijst.

  Groet,
  Ruud van Lierop

  1. Wim van Teeffelen

   Boven de €82.200 aan bruto-omzet is het afgelopen met het feest van de micro-entreprise. Het is mogelijk om dan een Entreprise Individuelle op te zetten, die valt dan in het régime réel. Dat is een systeem wat sterk vergelijkbaar is met de Nederlandse eenmanszaak (jaarlijkse belastingaangiftes, jaarrekening deponeren, kwartaalaangiftes TVA, etc). In Frankrijk is het woonhuis echter uitgesloten van de aansprakelijkheid van een eenmanszaak en in geval de business bestaat uit chambres d'hôtes kan het woonhuis en de bedrijfsruimte dus nauwelijks gescheiden worden. Hiermee is de Entreprise Individuelle een prima keuze. Deze heeft wel als nadeel dat één van de exploitanten de ondernemer wordt en de ander 'slechts' de meewerkend echtgenote. Als je meer op basis van gelijkwaardigheid wil exploiteren is het niet gek om aan een SARL de famille te denken. Die heeft precies dezelfde afdrachten aan belasting en sociale lasten als de entreprise individuelle, maar daar staat een meer gecompliceerdere inschrijfprocedure tegenover.

   Wim

 2. Anneke

  Beste Wim,

  Interessant artikel, stel dat een omzet van 150,000,00 per jaar wordt omgezet inclusief BTW van een chambres d’hôtes met meer kamers dan 5 welke bedrijfsvorm past dan het beste?

  Vriendelijke groet, Anneke

  1. Wim van Teeffelen

   Beste Anneke,

   Een chambres d'hôtes mag maximaal 5 gastenkamers aanbieden. Alles daarboven is een hotel en dus onderhevig aan een serie van eisen voor een hotel: een hygieneverklaring, een recent elektriciteitsrapport, een ERP-vergunning, eventueel classificatie, etc. De meeste hotels worden in de vorm van een SARL of SAS geëxploiteerd, al zijn in theorie ook de EI of EIRL mogelijk. Gezien de bedrijfsrisico's zijn die laatste twee echter zeer ongebruikelijk.

   Wim

 3. cornelis robat

  Nu zijn wij beiden met pensioen en vormt ons hoofdinkomen en zijn ook via de pensioen organisatie verzekert en dragen over dat inkomen belasitng af. De B&B levert niet zo bar veel op, in ieder geval voldoende om gratis te wonen en het onderhpud te kunnen bekostigen. Iedere keer als ik bij de belastingen met het formulier kom gaat er een streep over het formulier en wordt voorzien van handtekening en stempel. Dat doet me vermoeden dat er ook een soort van belastingvrije voet bestaat. Zlang die stempel en handtekening gezet wordt maak ik me geen zorgen over eventuele naheffingen of zo, mede omdat we in NL over ons inkomen van daar belasting betalen. Of zit er soms een addretje onder het gras?

  1. Wim van Teeffelen

   @Cornelis: Dit betekent dat jullie voor de variant 'aangeven als bijverdienste' hebben gekozen. Ik kom graag een andere keer terug op de vraag wanneer dat een wijze keuze is en wanneer niet. Jullie geven dus jaarlijks keurig de omzet op bij de belastingen (Impôt sur le Revenu) en daar is inderdaad een belastingvrije voet: die is €9700 voor inkomsten in het jaar 2015 (wordt elke paar jaar aangepast). Als je chambres d'hôtes omzet onder deze grens ligt zou ik me nergens zorgen over maken. Er zouden mogelijk addertjes kunnen zijn als je omzet hoger ligt.

   Wim

 4. sandra Anema

  Hallo,
  Ik wil u bedanken dat u altijd vrijblijvend mensen met uw kennis en ervaring verrijkt.
  U hoeft dit niet te doen en ik waardeer het zeer. Dus een welgemeend BEDANKT.

 5. Wim van Teeffelen

  Dat is zo Rob, alleen valt het niet mee om voor een chambres d'hôtes voor €20.000 aan aftrekbare kosten te komen, behalve mogelijk in de eerste verbouwingsjaren. Als de verbouwing en inrichting klaar is blijf je met de SARL zitten die dan pas echt geld gaat kosten, want je kunt nooit meer terug naar een ME...
  Ik raad klanten altijd aan wat verder te kijken, voorbij de eerste jaren van opbouw...

  Wim

 6. Rob van Schijndel

  Hallo Wim,

  Er zijn ook uitbaters met een jaarlijkse omzet van 20.000 - 25.000 per jaar. En indien alle kosten worden opgevoerd, komen ze ook op dat bedrag. Dus geen cent winst, maar met het micro regime zijn er dan toch 45% RSI premies verschuldigd over 29% van de omzet = € 3.262. Dan is het goedkoper om een accountant te betalen à € 1.500 per jaar. Ook vaak nog wat BTW voordeel, verliesverrekening etc.

  Maar over het algemeen ben ik het wel met je eens, de micro entreprise is in de meeste gevallen de beste optie.

  Groet, Rob van Schijndel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *