Spring naar inhoud

Nieuwe regels tariefaanduidingen toeristische accommodaties

Op 1 juni 2016 gaan enkele nieuwe regels in voor de aanduiding van tarieven van toeristische accommodaties, inclusief toeristenhotels, chambres d’hôtes, vaste inrichtingen op campings (bv chalets of stacaravans) en meublés, maar uitsluitend als er sprake is van een professionele aanbieder.

Even in herinnering roepen: een aanbieder van toeristische accommodaties is pas een professionele aanbieder indien:

 1. de totale bruto verhuuromzet meer is dan €23.000/jaar
 2. de totale bruto verhuuromzet meer is dan 50% van zijn belastbare inkomen.

Let op: aan BEIDE criteria moet zijn voldaan voor professionele verhuurders en professionele verhuurders zijn verplicht hun verhuuractiviteiten onder te  brengen in een bedrijf dat is ingeschreven in het Franse register van bedrijven (RSC).

tariefaanduidingDeze nieuwe regels gelden ook voor adverteerders en intermediairs die prijzen publiceren van vakantieaccommodaties, op papier of via het internet en voor prijsvergelijkingssites

 1. Alle gepubliceerde prijzen zijn verplicht inclusief BTW en inclusief reserveringskosten.
 2. Slechts toeristenbelasting (taxe de séjour) mag als extra bovenop de rekening worden gezet en natuurlijk ook ter plekke bestelde extra’s zoals maaltijden, etc.
 3. Bij elke publicatie van de prijzen moet de datum of periode van geldigheid vermeld worden of de term « tarif du jour ». In dat laatste geval geldt de prijs dus uitsluitend voor de geboekte datum of vakantieperiode.
 4. Indien de klant korting wordt geboden in geval van een (gewenste) keuze van betaalmiddel, dan moet dit bij de prijs worden vermeld. Een vermeerdering van de prijs in geval van een dergelijke keuze (bv gebruik van een creditkaart) is niet langer toegestaan.
 5. In geval bepaalde diensten (bv ontbijt, wifi-verbinding, lakenpakketten, etc.) niet zijn inbegrepen in de prijs moeten deze afzonderlijk vermeld worden en wel in hetzelfde lettertype en vlakbij de gepubliceerde prijs (dus niet ergens ver weg gestopt op een afzonderlijke pagina op uw website of in een onvindbaar mapje in de hal van uw chambres d’hôtes…)
 6. De openingstijden gedurende het jaar (en dus ook de perioden dat de accommodatie niet beschikbaar is) moeten duidelijk worden gepubliceerd door de aanbieder.
 7. Duidelijk leesbaar en toegankelijk voor het publiek moeten de actuele tarieven en de beschikbaarheid van de accommodatie worden getoond, inclusief prijzen van bovenstaande aanvullende diensten en inclusief informatie over check-in en check-uit tijden. Bv. in de hal van het huis waar chambres d’hôtes worden aangeboden. Hierbij moet de prijs per kamer per nacht voor twee personen worden aangegeven en een eventuele korting op deze prijs in geval van een langer verblijf.
 8. Dezelfde informatie als beschreven onder 8. moet ook in de accommodatie zelf aanwezig zijn (bv op de binnenkant van de kamerdeur of in het nachtkastje)
 9. De klant moet gemakkelijk toegang hebben tot uitleg over opzeggings- en terugbetaalmogelijkheden, klachtenprocedure, terugbetaling van de borg, etc, hetzij in print op de kamer, hetzij in een link naar een actuele webpagina.

Ik wens alle toeristische ondernemers een gezellig en succesvol seizoen toe!

Wim van Teeffelen


1 gedachte over “Nieuwe regels tariefaanduidingen toeristische accommodaties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *